Archivo del blog

Identifiquen una cèl·lula clau en el desenvolupament de l'ELA

El descobriment, fet a l'hospital de Sant Pau, podria accelerar el procés de diagnòstic dels pacients, que és actualment dificultós i podria aportar noves dianes terapèutiques
Redacció  Actualitzat 
 
TEMA:
 
SALUT
Imatge d'arxiu d'investigació en un laboratori
Un estudi realitzat per investigadors de l'Hospital de Sant Pau i publicat a la revista Neurology, ha identificat una cèl·lula clau en el desenvolupament de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA).
El descobriment del paper d'aquest tipus cel·lular aportarà noves oportunitats per al desenvolupament d'estratègies terapèutiques per combatre l'ELA, encaminades a modular-ne l'aparició i funcionament.
Entendre les bases moleculars de la malatia: un dels objectius de l'estudi
El treball descriu, per primer cop, un tipus de cèl·lula responsable directe de la resposta inflamatòria en l'ELA que apareix en els cervells dels pacients que pateixen la malaltia. Els investigadors relacionen aquesta cèl·lula amb la pèrdua de connexions neuronals del còrtex motor, una regió cerebral que s'altera molt precoçment i molt vulnerable a la malaltia.
La cèl·lula descrita pot ser una nova diana terapèutica, i les troballes moleculars podran ajudar a desenvolupar nous marcadors diagnòstics, un procés mèdic que actualment és força dificultós, ja que un pacient d'ELA pot tardar fins un any a ser diagnosticat de la malaltia.
L'anàlisi directa de cervells han servit en la investigació
Durant el procés d'investigació i amb col·laboració amb el banc de teixits neurològics de l'Hospital Clínic, es van poder analitzar una vintena de cervells de pacients que havien mort per aquesta malaltia i es van comparar amb cervells sans de pacients que havien mort sense cap malaltia neurològica. Això va permetre identificar també més d'un centenar de molècules, anomenades ARN, que també són clau en la malaltia i que estan implicades en funcions que intervenen en la neuroinflamació. Els investigadors han utilitzat, amb el Doctor Oriol Dols, expert en bioinformàtica al capdavant, una combinació de tècniques desenvolupades recentment, per esbrinar les alteracions del transcriptoma (aquest grup de molècules conegudes com a ARN).
El Doctor Jordi Clarimon, investigador principal del grup de genètica en malalties neurodegeneratives de l'Hospital de Sant Pau, ha valorat en declaracions al 324.cat, l'abast del descobriment:
La rellevància és que estem entenen amb molt més detall les bases biològiques i fonamentals de les malalteis neurodegenatives
El nivell de coneixement és molt més elevat que el de fa 5 anys i això és molt positiu.
Segons Clarimon l'estudi del comportament d'aquesta cèl·lua "podria ser clau per diferents malalties neurodegeneratives" ja descrites per exemple en el cas d'altres malalties com ara l'Alzheimer.
Tot i valorar la importància de la troballa els investigadors reclamen més suport i ajuda en el camp de la recerca a casa nostra, segons apunta Clarimon:
"La recerca biomèdica està infrafinançada al nostre país...Som a la cua d'Europa i es necessita una aposta clara, valenta i a llarg termini per canviar aquest model".
Què és L'ELA?
L'esclerosi lateral amiotròfica, l'ELA, és una malaltia minoritària neurodegenerativa que afecta les neurones del cervell i de la medul·la espinal encarregades de controlar el moviment de la musculatura voluntària. Aquestes neurones deixen progressivament de funcionar i moren, la qual cosa provoca debilitat i atròfia muscular. Actualment no existeix cap cura per a l'esclerosi lateral amiotròfica. Tot i així, existeixen tractaments farmacològics que retarden el progrés de la malaltia i perllonguen la vida.
De fet, l'esperança de vida de l'ELA no acostuma a ser superior als 5 anys i en el 90% dels casos els pacients no superen els 10 anys des de l'aparició dels primers símptomes. Actualment hi ha més de 4.000 diagnosticats a Espanya d'aquesta malaltia.
Aquest mateix dijous al programa Els Matins de TV3 ha parlat amb Juan Carlos Unzué, exjugador del Barça, que ha explicat com fa front a aquesta malaltia i com ha canviat la seva vida i la del seu entorn. Així mateix s'ha parlat de la importància de la recerca per avançar en el diagnòstic i en el tractament d'aquesta malaltia.

ARXIVAT A:
 
SALUT
LA HINIESTA

Dos morts al descarrilar un tren Alvia a Zamora per la caiguda d'un cotxe a la via

Com a conseqüència del xoc, han mort el conductor del cotxe i el maquinista del tren
  Actualitzat 
 
La locomotora del tren Alvia que ha descarrilat després d'envestir un cotxe
La locomotora del tren Alvia que ha descarrilat després d'envestir un cotxe (EFE / Subdelegació del govern espanyol)
La locomotora d'un tren Alvia que feia la ruta Ferrol-Madrid ha descarrilat al seu pas per La Hiniesta, a la província de Zamora, després d'envestir un vehicle, el conductor del qual ha mort com a conseqüència de l'accident.
Com a resultat del xoc, també ha mort un dels maquinistes del tren i l'altre ha resultat ferit greu. Tots dos, el conductor titular i un maquinista en pràctiques, han quedat atrapats a l'interior de la locomotora, d'on han pogut ser excarcerats.
Un dels maquinistes ha mort al mateix lloc de l'accident, després que els serveis d'emergència intentessin reanimar-lo sense èxit. L'altre ha estat traslladat a l'hospital Virgen de la Concha de Zamora.


Els fets han passat quan passaven deu minuts de les quatre de la tarda, quan el cotxe, un totterreny, ha caigut a la via des d'un pas elevat i ha estat envestit per l'Alvia.
Com a conseqüència del xoc, la locomotora ha descarrilat, però la resta de vagons han quedat damunt les vies. La majoria dels 180 passatgers que hi havia a l'interior del tren han resultat il·lesos. Algunes persones, però, presenten afeccions lleus, com mal a les cervicals o atacs d'angoixa.
Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat dos helicòpters medicalitzats, tres ambulàncies i una UVI mòbil, a més d'efectius dels Bombers, la Guàrdia Civil i la Creu Roja.
Adif ha informat que, arran de l'accident, la circulació ferroviària entre Carbajales de Alba i Zamora està interrompuda.


Renfe ha informat que els passatgers han estat evacuats al poble de La Hiniesta i se'ls ha traslladat en autobús a l'estació de Zamora, des d'on continuaran el viatge en tren.

Equips d'emergències desplaçats al lloc on hi ha hagut l'accident (EFE / Mariam Montesinos)




GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD DE GPN DIALOGANDO CON...
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA
GPN SANIDAD
DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
.
.
.
.
.
.
.

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CORONAVIRUS
A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".
L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.
Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.
Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 
Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.
Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.
Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.
Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.
ARXIVAT A:
 
CORONAVIRUS  CIÈNCIA