Archivo del blog

 

La pacient va rebre l'alta al juny i es recupera satisfactòriament
CATALUNYA MIGDIA

Desplaçar úter i ovaris: operació pionera per preservar la fertilitat d'una dona amb càncer

S'ha fet a l'Hospital del Mar de Barcelona i consisteix a desplaçar els òrgans reproductius de la zona pèlvica fins a la part alta de l'abdomen de la pacient, de manera que s'allunyen de la zona que rep radioteràpia i no queden danyats

Enllaç a altres textos de l'autorimgauto48

PURIFICACIÓ BARCELÓ

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

Curar un càncer és vital, però permetre que una dona jove sotmesa a tractament pugui decidir si vol ser mare en el futur també és important. La medicina ja fa temps que treballa per fer-ho possible i el Servei de Ginecologia de l'Hospital del Mar ha fet un altre pas endavant.

La pacient és una dona de 36 anys que tenia un tumor al recte i a la que se li va practicar una doble cirurgia. La primera operació es va fer el novembre del 2023. Va consistir en una mena d'autotrasplantament de l'úter i dels ovaris de la pacient, que es van traslladar a la part superior de l'abdomen per evitar que es veiessin afectats per la radiació, com explica la doctora Anna Maria Reig, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica:

"La radioteràpia pelviana a les dosis necessàries per aconseguir la curació d'un tumor rectal provoca un dany irreversible tant en l'àmbit uterí, provocant infertilitat, com ovàric, ocasionant menopausa precoç a les pacients joves."

Un cop fet el tractament oncològic, el juny passat es va fer la segona operació: es va extirpar el que quedava de tumor al recte -un cop reduït amb la radioteràpia- i es van tornar a col·locar l'úter i els ovaris al seu lloc. Una operació complexa que es va fer amb l'ajuda de la tecnologia robòtica.

L'operació es va fer amb l'ajuda del robot Da Vinci (Hospital del Mar)

A la pacient li van donar l'alta 10 dies després d'aquesta segona intervenció i es recupera satisfactòriament.


Pla per atendre càncers ginecològics

Després de l'èxit d'aquesta primera transposició uterina i d'ovaris de tot l'Estat, l'Hospital del Mar oferirà aquest servei a totes les dones joves amb càncer pelvià, principalment de recte --un tipus de càncer que està augmentant en pacients joves--, però també de vulva i vagina, tot i que són poc freqüents. Així ho explica la cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, la Dra. Gemma Mancebo:

"A les dones per sota dels 40 anys els oferirem la transposició uterina perquè puguin ser mares en el futur, i a les que en tinguin menys de 47 i vulguin evitar la menopausa precoç els oferirem la transposició ovàrica."

De fet, l'Hospital del Mar ja havia fet intervencions d'aquest tipus --però només dels ovaris-- per evitar que les pacients joves amb càncer de cèrvix tampoc tinguessin una menopausa precoç. L'operació d'aquesta pacient de 36 anys, però, ha estat la primera en què s'ha actuat conjuntament en ovaris i úter.

L'equip que ha fet possible la intervenció està format íntegrament per dones (Hospital del Mar)

A tot el món només s'han fet una vintena d'operacions d'aquest tipus --molt poques a Europa-- i algunes de les dones intervingudes amb aquesta tècnica de trasllat d'òrgans dins del cos ja han pogut ser mares. El primer nadó va néixer al Brasil l'any 2022 i aquest any n'ha nascut un altre als Estats Units.

 

 

ARXIVAT A:
SALUTCÀNCER