Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons 

Instruccions per interactuar amb el player
1 second of 1 minute, 23 secondsVolume 90%
Inundacions al Pakistan
Aquest vídeo és per tots els públics
 

Les imatges de la catàstrofe climàtica al Pakistan, amb mig país inundat

Les pitjors pluges monsòniques en 12 anys ja han causat més d'un miler de morts des del juny

RedaccióActualitzat

El Pakistan està vivint les pitjors inundacions monsòniques en 12 anys i, des de mitjans de juny, ja hi han mort més d'un miler de persones, 219 en les últimes 48 hores. També hi ha més de 1.500 ferits. Un terç del territori està inundat.

A hores d'ara ja s'ha desplegat l'exèrcit i el país continua en alerta pel risc de desbordament de diversos rius. En total hi ha més de 30 milions de persones afectades, un milió d'habitatges han quedat destruïts o greument danyats i pràcticament la meitat del país està submergit sota l'aigua.

Les inundacions han fet estralls principalment al nord del país per les crescudes dels rius Kabul i Swat. L'aigua ha entrat a milers de cases, cosa que ha forçat moltes persones a fugir i haver de passar diverses nits al ras.


Demanda d'ajuda internacional

Les autoritats pakistaneses han demanat ajut internacional urgent. Els Estats Units, el Regne Unit, la Xina i els Emirats Àrabs Units, entre altres països, han respost a la crida del Pakistan, que insisteix que es necessiten més fons per respondre a les pitjors inundacions que s'hi viuen des del 2010, quan més de 2.000 persones van morir pels efectes de les pluges.

Les pluges han inundat els carrers de moltes ciutats, com aquest de Hyderabad (Reuters/Yasir Rajput)

Plou sobre mullat

El país està acostumat als monsons, però la població ho descriu com el pitjor desastre al qual han hagut d'enfrontar-se. Una setmana de pluja ininterrompuda i un inèdit desgel massiu de glaceres al Caixmir han portat a una situació de desastre.

Això, sumat a la pobresa i la falta de plans urbanístics, ha fet que milions de persones visquin en zones inundables, que ara han quedat negades. I els experts alerten que el nivell de l'aigua encara pujarà més i que arribarà a la cota més alta en les pròximes 48 hores.


Aquest divendres, el govern va declarar l'estat d'emergència i va mobilitzar l'exèrcit per fer front a aquest episodi de pluges, que les autoritats atribueixen a la crisi climàtica. Els climatòlegs ja van fer el crit d'alarma quan es va arribar al sisè cicle de pluges monsòniques, un fet gens habitual. El Pakistan ocupa la vuitena posició entre els països més amenaçats pels fenòmens meteorològics extrems, segons un estudi de l'ONG Germanwatch.

A més, les inundacions arriben en un moment delicat per al Pakistan, amb una economia que s'enfonsa i enmig d'una profunda crisi política des que el primer ministre, Imran Khan, va ser destituït a l'abril.


Època del monsó

Entre els mesos de juny i setembre, el sud de l'Àsia viu l'època del monsó, amb fortes pluges, despreniments de terres i inundacions. Aquest any, però, està sent especialment intens.

Un dels països que també està sent afectat per les fortes pluges monsòniques és l'Afganistan, on ja hi ha hagut 200 morts. El govern talibà també ha reclamat ajuda a la comunitat internacional.

 

ARXIVAT A:
CRISI CLIMÀTICAPAKISTAN