Aconsegueixen curar amb un virus un home que tenia un bacteri resistent als antibiòtics

Un pacient de Boston tractat amb un virus bacteriòfag, nou cas d'èxit de les possibilitats d'aquesta teràpia per fer front a les cada vegada més usuals infeccions resistents a diversos fàrmacs

Xavier DuranActualitzat
TEMA:
SALUT

Un virus ha permès tractar una infecció per un bacteri resistent als antibiòtics. Es tracta d'un cas més d'èxit en l'ús de virus específics perquè eliminin o redueixin aquestes infeccions cada vegada més usuals.

El tractament el descriuen en un article a Nature Communications metges i investigadors dels Estats Units, encapçalats per Jessica S. Little, de l'Hospital Brigham i de Dones de Boston, on es va dur a terme.

Es tractava d'un home de 56 anys que tenia lesions dermatològiques al braç esquerre. També tenia pèrdua de pes, suor nocturna, dolors musculars i fatiga. En el seu historial i constaven problemes de ronyó i de cor, i artritis sèptica.

Se li va practicar una biòpsia i aleshores es va constatar la infecció per Mycobacterium chelonae, un bacteri que pot causar infeccions en pacients immunodeprimits i que, com altres micobacteris, es mostra resistent a molts fàrmacs. Els tractaments que prenia el pacient contra l'artritis podien haver afavorit aquesta disminució de l'activitat del seu sistema immunitari i la infecció.

L'M. chelonae es va aïllar l'octubre del 2020 i aleshores es va fer una recerca de fags que el poguessin eliminar. Els bacteriòfags o fags són virus que infecten bacteris i són capaços d'eliminar-los. Des de fa uns anys s'han utilitzat per tractar infeccions amb bacteris que s'han tornat resistents als antibiòtics.

El procediment encara és experimental, però ja hi ha hagut alguns casos d'èxit, com un d'exposat també a Nature Communications al gener i que vam descriure en el 324.cat. Es tractava d'una dona belga que tenia una infecció en una cuixa, provocada per diversos bacteris, un dels quals, Klebsiella pneumoniae, es mostrava resistent als antibiòtics. Un virus bacteriòfag específic va aconseguir eliminar-la.

Una opció terapèutica prometedora

En el cas de Boston, es van estudiar fags que s'havien mostrat efectius contra Mycobacterium abscessus, un altre micobacteri que es mostra sovint resistent a antibiòtics.

Finalment, es va triar un fag anomenat Muddy. El tractament amb aquest virus va aconseguir una excel·lent resposta clínica. Segons els autors, es tracta del primer cas d'M. chelonae tractat amb un fag.

Els autors comenten dues possibles limitacions als tractaments amb bacteriòfags. Una és que el bacteri també desenvolupi resistència contra el virus. Segons ells, això es pot contrarestar amb un bon disseny de la teràpia i l'ús de diversos fags i no un de sol. En tot cas, afegeixen, no van observar l'aparició de resistència que disminuís l'efectivitat del tractament.

Un altre possible problema, que cal estudiar més a fons, són les interaccions complexes entre el fag i el sistema immunitari del pacient. En alguns casos, com en aquest, s'ha observat la producció d'anticossos contra el fag, però no està clar, encara, quines conseqüències pot tenir això en el tractament. En el cas descrit no va reduir l'efectivitat.

La seva conclusió és que la teràpia amb bacteriòfags és una opció prometedora per a infeccions resistents a diversos fàrmacs, si bé aprofundir en el coneixement de la seva seguretat, dels factors que condueixen a la resistència als antibiòtics i del significat clínic de la neutralització per fags "és vital per fer avançar aquesta opció per als pacients".

 

ARXIVAT A:
SALUTRECERCA CIENTÍFICA